Online spanskundervisning

AT UNDERVISE ONLINE SPANSK

“The journey of a thousand miles begins with one step”
Lao Tzu

For snart et år siden begyndte jeg at undervise spansk online til 4-5 elever, som jeg havde undervist på aftenskoler og som gerne ville arbejde videre med det spanske sprog, men havde ikke tid til at gå til spanskundervisning på en fast ugedage. Siden da har jeg ikke kigget mig tilbage. Med denne post vil jeg gerne dele mine erfaringer med dig, der overvejer at undervise online spansk eller gerne vil lære spansk på en lidt anderledes måde.

 

UNDERVISE ONLINE SPANSK: HVORFOR?

Der kan være mange gode grunde til at undervise online. I mit tilfælde drejede det sig om at møde folk, der virkelig ønskede at forstå og tale spansk, enten fordi de ville bo, arbejde og rejse i Spanien eller Latinamerika, eller simpelthen blive bedre til sproget. Det var mit udgangspunkt lige fra starten: At hjælpe folk, der ville arbejde for at blive bedre til det spanske sprog.    

Siden da har jeg mødt nogle dejlige mennesker, som jeg har guidet gennem den spanske grammatik; jeg har også præsenteret dem for nye ord, faste vendinger og udtryksmuligheder - og det spanske sprog har uendelige mange.

 

OM AT TALE SPROGET,  FØLELSER OG SPANSKE DRØMME

“To accomplish great things, we must not only act, but also dream; not only plan, but also believe”
Anatole France

Min undervisningen, der i starten fokuserede kun på det faglige (dvs. at tale sproget lige fra vores første møde; lave opgaver, hvis hovedvægten lå i det talte sprog, m.m.) har i de fleste tilfælde udviklet sig til møder, hvor jeg lytter til nogle af de mange frustrationer, som er tæt forbundet med at lære et nyt sprog, herunder at udtrykke sig på spansk, når man er i Spanien eller Latinamerika. Det er frustrationer, som jeg kender til, idet jeg også går til sprogundervisning.

At lytte til mine kursister og at hjælpe dem til at fokusere på alt det, som de allerede kan, har været et centralt omdrejningspunkt i mit møde med dem. Jeg samarbejder med mennesker, (ja, mennesker, ikke bare en kursist jeg møder en eller to gange om ugen), der gerne vil lære og bruge sin tid på at tilegne sig det spanske sprog. Mange af dem forbinder tilegnelsen af spansk til en vigtig del af en større plan, som de gerne vil bygge op:

1) Et drøm om at kommunikere på spansk;

2) begå sig i et spansktalende land;

3) bo, arbejde eller nyde et glas vin, mens de lytter til havet.

Men uanset grundene til at folk vælger at bruge energi på at lære spansk, så prøver jeg at hjælpe dem til at komme lidt tættere på at føre deres projekter ud i livet.  Og det gør jeg med større respekt for det enkelte. 

Derfor underviser jeg højst to kursister per gang.  

Mange af de personer, der lærer spansk forbinder tilegnelsen af sproget til en vigtig del af en større plan, som de gerne vil bygge op.
 

EN ELLER TO KURSISTER...OG VI BEGYNDER VORES SPROGREJSE

Vi lærer jo anderledes. Vi har brug for forskellige undervisningmetoder, der hjælper os at tilegne os viden og vi har brug for tid for at forstå og anvende nyt stof.

Derfor underviser jeg en kursist per gang. Det man kalder one-to-one undervisningen. Og det giver nogle gode faglige resultater, idet kursisten har 60 minutter, hvor hun/han er på og hvor jeg kun forholder mig til personen. 

For mig er helt afgørende, at finde den rigtige "melodi" og tempo, når min kursist og jeg påbegynder sprogrejsen. Derfor stikker jeg en finger i jorden (er det ikke sådan man siger på dansk?) inden jeg for alvor begynder at tænke på, hvad for nogle undervisningsmaterialer skal jeg bruge med personen som jeg samarbejder med. Og det har givet nogle gode resultater, idet de udvikler sig i forhold til at tale og forstår spansk samt at bygge selvtillid op.

 

INGEN MAGISK LØSNING

“Patience is bitter, but it´s fruit is sweet”
Jean-Jacques Rousseau

Der er ingen magisk løsning, når begynder at lære et nyt sprog. Der er ingen, der kan tale et sprog efter en uge. Ikke desto mindre kan du lære nogle af de mest grundlæggende ord og vendinger, såsom at hilse på folk, præsenterer dig og lidt mere. At lære et nyt sprog tager tid, energi, kræfter og tålmodighed. Stor tålmodighed.

Hvis du er nybegynder, så vil du opleve, at du lærer en masse lige fra det første minut. Du er jo i gang med at fylde din hjerne op med et helt nyt sprog. Der er så mange informationer, verber, faste vendinger, grammatik. Og det tager tid og det bliver vi nødt til at acceptere. Men det er ikke umuligt at lære spansk. Det kræver, at personen har lyst til at lære - og de har lyst til det!

Vi skal derfor drage fordel af den begejstring, som kursisterne kommer med. Husk, at de vil lære sproget. Derfor bruger jeg min undervisning på at lære dem at tale spansk. Jeg arbejder også med grammatik, f.eks. gennem opgaver, men jeg lægger mere vægt på det talte sprog. Dét at kunne tale sproget har vist sig til at være en af de største glæder en kursist kan opleve. Jeg har hørt masser af historier, om kursister der gjorde sig forståelig i Spanien. Det betyder meget for dem...og for mig.  

Når du underviser online burde du lære at bruge dine værktøjer.

Når du underviser online burde du lære at bruge dine værktøjer.

 

PRAKTISKE TING OMKRING ONLINE UNDERVISNING

Og så er vi her: En lærer, der guider folk til at blive bedre til det spanske sprog. Jeg arbejder med folk, der stoler på mig og på den måde jeg underviser på. Jeg gør mit bedste for at tilbyde dem den bedste undervisningsløsning, der passer til deres personlighed og måde de lære på. Vi holder kontakt, idet online undervisning skal ikke forbindes med en kursist, der sidder alene og prøver at løse nogle opgaver, mens han/hun mødes med læreren engang imellem. Desværre findes der mange eksempler på online undervisning, hvor kursisten får udleveret en færdiglavet pakkeløsning, hvor der ikke er taget hensyn til individet; eller folk der prøver at undervise online med Skype - et udmærket værktøj, men ikke lige til den undervisning en kursist har krav på at modtage og slet ikke når vi ser på de fremragende programmer der findes i dag. Ikke desto mindre er det en god idé at bruge programmer, der er nemme at bruge, men som samtidig er uhyre effektive. 

Du kan modtage online undervisning mange forskellige steder.

Du kan modtage online undervisning mange forskellige steder.

Tag ikke fejl: At undervise online er ikke bare at sidde foran en computer og sende opgaver til kursister og/eller snakke med dem via Skype. Der skal meget mere til. Læreren skal forberede sig på en lidt anderledes måde. Man skal planlægge undervisningen med tanken på, at skabe rum (et virtuelt rum) for at kursisten føler sig velkommen og sikker, og det er ikke som at skabe et fysisk rum. Husk, at selvom du underviser online fra et eller andet sted i Danmark eller udlandet, så skal du være klar til at arbejde med kommunikationskanalerne, som dine kursister bruger, f.eks. Whatsapp og Skype, men kun i forbindelse til nogle hurtige beskeder.

Hvis du spekulerer på at undervise online for at tjene hurtige penge på nettet, arbejde lidt, mens du sidder på en strand, så skal du arbejde med noget andet. At undervise online kræver en stor indsats fra din side; kræver ansvarlighed over for de personer der bruger tid på at lære spansk hos dig.

Hvis du spekulerer på at begynde et online spansk kursus, så burde du gøre dig nogle overvejelser inden du starter med en online lærer. Du kan f.eks. se, om læreren har oprettet en profil på Linkedin, Facebook, Google+. Du kan også se, om læreren har anmeldelser fra tidligere kursister. Til sidst kan du undersøge, om læreren har erfaring med undervisning, måske på gymnasium - det er nemt at finde frem til det, hvis læreren underviser eller har undervist i Denmark og hvis han/hun har oprettet en profil på Linkedin, idet vi plejer at skrive om vores arbejdserfaring. Det tager lidt tid, men det er en god investering, der kan spare dig for nogle dårlige oplevelser.

 

THE JOURNEY OF A THOUSAND...

Held og lykke med at lære/undervise online spansk. Det er en rejse, der skaber mange gode oplevelser -både som kursist og lærer.

Du er mere end velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for at komme i gang med dit projekt - uanset om du vil lære spansk eller er spansklærer.

Lær spansk - Undervise spansk

Lær spansk - Undervise spansk

 

4 GRATIS ONLINE SPANSK LEKTIONER.

Marcelo Alejandro underviser online spansk

Marcelo Alejandro underviser online spansk

Marcelo er en underlige type. Han sagde op til et godt job. Rejste til et buddhistisk land. Spiste ris i 6 måneder. Han elsker house musik og strande uden mennesker. Mange af hans gamle studerende på universitetet skriver til ham: Vi savner dig! Hvornår kommer du tilbage!? Han er ikke bange for at grine højt, når han underviser. Han ser godt ud i Hugo Boss habitter, men han ser ikke godt ud, når han er forkølet.  Oh ja, han underviser i spansk!

Tjek lige dette link: 4 gange gratis online spanskundervisning med Marcelo Alejandro. Start allerede i dag: Ja, jeg vil gerne prøve online spanskundervisning

VIL DU LÆRE SPANSK OG BENYTTE DIG AF NOGLE AF VORES TILBUD?

4 gratis lektioner. 4 online spansk lektioner, helt gratis // En spansklærer, der kun underviser dig // En lektion = 60 minutter // Undervisningsmateriale