8 RÅD NÅR DU UNDERVISER ONLINE

8 GODE RÅD, NÅR DU UNDERVISER ONLINE

 

mine erfaringer med online undervisning

I de sidste par år har jeg arbejdet med online undervisning. I starten det var en blanding af "almindelige" forelæsninger, der blev kombineret med online undervisning. Da jeg blev ansat på Aarhus Universitet, hvor mange af mine studerende boede i København, begyndte jeg at planlægge flere online forløb. Jeg sendte forelæsninger til mine studerende -der var nogle der så forelæsningerne "live". Desuden gemte jeg mine online forelæsninger på nettet. På den måde kunne mine studerende se forelæsninger op til flere gange, hvis de nu ønskede det.

Det skal siges, at jeg underviste i Spansk og Latinamerikansk Historie, Litteratur, Samfudsfag og Kultur. Emnerne handlede om forholdene i Spanien og Latinamerika. Undervisning var på spansk. Mine elever kom fra Danmark.

Jeg fik selvfølgelig feedback. Der viste sig, at mange af mine studerende var glade for online undervisning, idet de fik mulighed for at se forelæsninger mange gange, og det var en kæmpe stor hjælp for dem, der havde det svært med det spanske sprog og med de forskellige emner vi snakkede om. 

du er er coach der motiverer folk

At undervise online var for mig en rejse til en verden, hvor jeg skulle forberede min undervisning på en anderledes måde, end før da jeg underviste på den traditionelle facon. At undervise online er ikke bare at sætte sig tilrette foran en computer og snakke ind til et webcam, mens du drikker en kop kaffe. Da jeg begyndte med online undervisning prøvede jeg mig frem med forskellige metoder; jeg læste mange forskellige artikler om emnet; fandt informationer om online undervisning i udlandet; fandt mange forskellige programmer, der kan bruges.

Men der var en ting, der var helt afgørende: Planlægning af mine forløb. Jeg skulle planlægge mine forløb med god tid. Det hele skulle være på plads inden jeg begyndte med undervisningen. Hvorfor det? Fordi online undervisning handler også om at motivere dine kursister efter timen er slut. Husk: Det kan føles meget ensom, når kursisterne arbejder med online undervisning. Derfor skal du som lærer være villig til at kommunikere med dem efter timen. I den forbindelse anvender jeg WhatsApp - det er virkelig en stor hjælp- mails og sms-beskeder. Det er jo et stort arbejde, men du kan holde "åben" på nogle forud aftalte tidspunkter.

råd om online undervisning

Bernard Bull (Assistant Vice President of Academics, Associate Professor of Education, and Director of the M.S. in Educational Design & Technology at Concordia University Wisconsin) skrev en fremragende artikel, som du kan finde her: Eight Roles of an Effective Online Teacher, hvor Bernard Bull giver os nogle gode råd omkring online undervisning. Artiklen henvender sig til lærere, der arbejder, eller vil arbejde, med online undervisning.