FAKTA OM DET SPANSKE SPROG

FAKTA OM DET SPANSKE SPROG

Officielt sprog i:

Spanien, De Baleariske Øer, De Kanariske Øer, alle de sydamerikanske lande undtagen Brasilien og Guyana

2. sprog i:

Dele af USA (Texas, Arizona, Californien, Miami) dele af Marokko og Afrikas vestkyst.

Personer, der har spansk som modersmål:

Ca. 400 millioner personer

Oprindelse:

Det spanske sprog (der har rødder i det latinske sprog) fik indflydelsen fra maurerne, der invaderede Spanien. I det 15. århundrede blev castiliansk den mest almindelige dialekt.

Alfabetet

Det latinske alfabet

Sproghistorie

Opkomsten af Det Castilianske Imperium. 

I det 7. århundrede oplevede regionerne i det nordlige Spanien, som ikke blev erobret under den mauriske invasion, dannelsen af ristne riger. De begyndte at ekspandere mod sydpå. Denne bevægelse kendes som ”La Reconquista”.

Det spanske sprog i dag

Af de romanske sprog er spansk det mest talte sprog, både med hensyn til antallet af personer der har spansk som modersmål og antallet af lande, hvor det er det officielle sprog. Spansk er modersmål for cirka 400 millioner mennesker, der er spredt over hele verden – på Den Iberiske Halvø, Balearerne, De Kanariske Øer, i dele af Marokko og Afrikas vestkyst.
Det er det officielle sprog i alle de sydamerikanske lande, med undtagelse af Brasilien og Guyana. Naturligvis har det spanske sprog mange varianter. Faktisk svarer forskellene mellem castiliansk spansk og latinamerikansk spansk, som dem der er mellem britisk engelsk og amerikansk engelsk.
Det spanske ordforråd er af latinsk oprindelse, selvom mange af ordene adskiller sig markant fra fransk og italiensk. Langvarig kontakt med germansk og senere arabisk påvirkede dets udvikling. Germansk og arabisk har sat deres præg på det spanske sprog, f.eks. ord som "guerra" - krig og "algebra" – algebra - kan både spores tilbage til deres respektive germanske og arabisk oprindelse.

Latinamerikansk spansk

Sproget i Spanien var stadig under forandring, da spanierne "opdagede" og koloniserede Amerika. Det var sproget i Castilla (land med slotte), som blev bestemt til at blive ikke blot det officielle sprog i Spanien, men også i de latinamerikanske lande.
Som forventet udøvede de oprindelige indbyggere i Latinamerika en stor indflydelse på det castilianske sprog, og forskelle mellem de to typer af spansk begyndte at dukke op. Dette skyldtes primært den faldende kontakt mellem Latinamerika og Spanien, kombineret med de sprog, der bruges af de oprindelige indbyggerne i Latinamerika.
Indflydelsen af merikansk engelsk i den nordlige del af regionen tog også sit præg på det spanske sprog i Amerika. Ord blev absorberet med en spansk udtale, som var udelukkende baseret på, hvad der blev hørt uden hensyn til den korrekte stavemåde, for eksempel 'Boila «(kedel) og» mechas «(matcher)!
Der er mange faktorer, som kan henføres til fødslen af et latinamerikanske spanske sprog, men det er vigtigt at understrege, at det var en langsom og gradvis proces. Selv om der er forskelle mellem castiliansk spansk og latinamerikansk spansk - især vedrørende udtale – er det ikke en forhindring for indbyrdes forståelighed.
Forskellene mellem disse to sprog svarer til dem der er mellem britisk engelsk og amerikansk engelsk.

Spanien

Sprog: Castiliansk Spansk 74%, catalansk 17%, galicisk 7%, baskisk 2%. Hovedstad: Madrid. Andre vigtige byer: Barcelona, Valencia, Sevilla. Areal: 504.750 kvadratkilometer. Befolkning: 39.996.671 indbyggere. Valuta: Euro. 

Spaniens historie

Spanien indtager 85% af den iberiske halvø, som den deler med Portugal, i det sydvestlige Europa. Ud for Spaniens østkyst i Middelhavet ligger de Baleariske Øer, mens 97 kilometer vest for Afrika ligger De Kanariske Øer.
Spanien, der oprindeligt var beboet af keltere, ibererne og baskere, blev en del af Romerriget i 206 f.Kr. Spanien blev invaderet af vestgoterne i 412 e.Kr. og muslimer i 711 e.Kr., en stabil kristne erobring begyndte i midten af det 8. århundrede.
Den sidste muslimske bastion, Granada, faldt i 1492 og Katolicismen blev etableret som officiel statsreligion. Spanien vandt enorme rigdom og et stort kolonirige gennem erobringen af eru og Mexico i det 16. århundrede, men efter ødelæggelsen af rmadaen sendt mod England, sank Spaniens status hurtigt.
Den spanske arvefølgekrig (1701-1714) resulterede i tabet af Belgien, Luxembourg, Milano, Sardinien, og Napoli, mens Spaniens kolonier i Amerika og Filippinerne forsvandt under krige og revolutioner i det 18. og 19. århundrede.
Neutral i Første Verdenskrig, blev General Miguel Primo de Riveradiktator i 1923. I 1930 ophævede Alfonso XIII diktaturet, men en stærk antimonarkist og republikanske bevægelse førte til at han forlod Spanien i 1931.
Den nye forfatning erklærede Spanien, som en republik, brød op med de store godser, adskilte kirken og staten og sekulariserede skolerne. Med folkevalget, der blev afholdt i 1936, returnerede et stort flertal til Folkefronten, med Manuel Azaña som præsident.
Den 18. juli 1936 gjorte Francisco Franco Bahamonde mytteri mod regeringen. Borgerkrigen, der fulgte, varede tre år og kostede næsten en million menneskers liv. Franco tog Madrid den 28. marts 1939 og blev statsoverhoved.
I 1969 udpegede Franco og Las Cortes Prins Juan Carlos Alfonso Victor María de Borbón arving til kongeriget Spanien, når Francos regering kom til en ende. Franco døde i 1975 og Juan Carlos blev udråbt konge syv dage senere.
Catalonien og Baskerlandet fik hjemmestyre i 1979.
Med det overvældende valg af premierminister Felipe González Márquez og hans spanske Socialistiske Arbejderparti i 1982 blev Francos fortid endeligt begravet.
Spanien blev medlem af NATO i 1982 og i 1986 blev medlem af EF.
I marts 2000 blev Jose Maria Aznar Spaniens premierminister.